5 TIPS OM JE PEUTER GROENTE TE LATEN ETEN

  1. Probeer jouw eigen onzekerheden en vooroordelen over nieuw voedsel te herkennen. Het is zo belangrijk om onze eigen vooroordelen over voedsel te herkennen zodat we beter kunnen snappen hoe beangstigend een bord vol groentes voor een peuter kan zijn. 
  2. Vraag je peuter nooit om te eten, proberen of te proeven. Begin bij het begin en probeer op een leuke manier de oorsprong, vormen, kleuren, texturen of geuren te ontdekken van groenten - er zijn veel manieren om groenten te ontdekken!
  3. Kinderen houden niet van onverwachte verrassingen. Bereidt het kind voor. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de maaltijd samen te koken, door jouw kind de groentes te laten wassen, door samen te zingen over de groenten of door de groentes te tellen. 
  4. Gebruik makkelijke prentenboeken over groentes en praat hierover met je kind. Hoeveel groentes herkennen zij? Waar komen de groentes vandaan?
  5. Ga naar een fruitkwekerij, een groentekwekerij, groenteboer of gewoon naar het groenteschap in de locale supermarkt. Wijs naar al die verschillende varianten van groentes. Zijn er groentes bij die je kleine niet herkent? Neem dan die soort mee naar huis en ga samen de groente ontdekken - maar praat niet over het eten van de groente. 

HOE JE GROENTEN VERSTOPT IN MAALTIJDEN VOOR PEUTERS

Het verbergen van groenten is nooit een goed idee. Het is ook geen oplossing op de lange termijn, omdat het tot het wantrouwen van voeding en de angst om misleid te worden om toch iets te eten. 

Peuters moeten vroeg over groenten leren in hun volledige vorm, zodat ze groenten snel accepteren. 

Het is nuttig om extra groenten toe te voegen in een zelfgemaakte pasta of om gepureerde groenten toe te voegen aan een smoothie - maar onze peuters leren dan niet om de unieke smaak van elke soort groente te waarderen en ze maken dan ook geen connectie met de echte groentensoort. 

PEUTER EET GEEN GROENTES FAQS

Wat doe je als je peuter geen groenten eet?

Reageer niet op een negatieve manier en blijf proberen om een wijd aanbod aan groenten aan te bieden in verschillende vormen en kleuren bij elk tussendoortje en elke maaltijd. 

Moet ik mijn peuter forceren om groenten te eten?

We moeten nooit forceren bij het eten. Omkopenis nooit een idee omdat daardoor het voedsel nog verder wordt gedemoniseerd. Je kind forceren om groenten te eten om chocolade te krijgen zorgt ervoor dat kinderen een nog ergere hekel krijgen aan de groente in kwestie.

Wees geduldig en blijf de groentes aanbieden. Het kan soms 15-20 pogingen duren voordat je peuter de groenten accepteert. 

Waarom hebben peuters een hekel aan groenten?

Baby's hebben een natuurlijke voorkeur voor zoete smaken doordat borstvoeding zoet is. Baby's moeten echt leren om de bittere smaak van groentes te waarderen.

Ook moet je meer kauwen op groenten, terwijl simpele koolhydraten makkelijker weg te krijgen zijn. Hierdoor zijn simpele koolhydraten verleidelijk voor hongere peuters, omdat deze simpele koolhydraten ook direct veel energie geven.